Wat is seksuologie?
Seksualiteit is een belangrijk onderdeel in het leven. Een gezond seksleven geeft plezier, genot en kan een relatie verrijken. Het is in die zin dus veel meer dan alleen ‘seks’ of ‘geslachtsgemeenschap’ en draagt bij aan je kwaliteit van leven.
Een plezierig seksleven is echter niet altijd vanzelfsprekend. Problemen met seksualiteit en intimiteit komen veel voor. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat je op je kwetsbaarst bent bij seksualiteit. Je laat jezelf immers niet alleen fysiek maar ook emotioneel zien aan een ander en dat kan best ingewikkeld zijn. Het vereist een lichaam dat meewerkt, een relatie waarin je je veilig voelt en een positief lichaamsbeeld. Daar komt bij dat je seksualiteit kan veranderen tijdens je leven. Soms lijkt alles vanzelf te gaan, maar in een andere fase van je leven kan het gebeuren dat je ineens geen plezier meer beleeft aan seks of zelfs pijn ervaart. Dat kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld doordat je lichaam verandert door het ouder worden, door een traumatische ervaring, een ziekte of medicijngebruik. Dat doet iets met je lichaams- en zelfbeeld en kan je onzeker maken. Dat heeft vervolgens weer (negatieve) gevolgen voor je lichamelijke en psychische welbevinden en functioneren.
Als seksuoloog in opleiding helpt Jetske Oostelbos, een van de psychotherapeuten van Psychotherapiepraktijk Op Weg, je graag om in kaart te brengen waar je precies tegenaan loopt. In onze gesprekken kijken we naar de lichamelijke, psychologische en sociale factoren die invloed hebben op jouw seksualiteit. Vervolgens brengen we je wensen en behoeften in kaart en werken we toe naar een oplossing of verandering. Mijn doel is je te helpen een plezierig seksleven te creëren, zodat je (weer) kan genieten van intimiteit en verbinding – vrij van zorgen en belemmeringen.
Met welke klachten kan ik terecht bij een seksuoloog?
- Verschil in seksueel verlangen tussen partners
- Geen of minder zin in vrijen
- Veranderingen in seksualiteit die samenhangen met overgangsklachten
- Veranderingen in seksualiteit die samenhangen met zwangerschap/bevalling
- Geen opwinding voelen of lichamelijk niet (voldoende) opgewonden kunnen raken
- Erectieproblematiek
- Te snel, vertraagd of niet tot een orgasme kunnen komen
- Pijn bij het vrijen
- Vaginisme of angst voor gemeenschap
- Seksuele problemen veroorzaakt door en/of ten gevolge van lichamelijke aandoeningen
- Herstel van seksualiteit bij ziekte of na ziekte
- Seksueel trauma, inclusief herstel van de seksualiteit na (herstel van) een traumatische ervaring of negatieve seksuele ervaring
- Vragen over je seksuele oriëntatie (lhbtqia+)
- Bijzondere seksuele voorkeuren