Vergoedingen

Verzekerde zorg

Vrijwel alle psychotherapeutische behandelingen voor volwassenen die wij aanbieden, worden vergoed vanuit de basisverzekering van de Zorgverzekeringswet (Generalistische Basis GGZ (BGGZ) en Gespecialiseerde GGZ (SGGZ).
Je krijgt de behandeling alleen vergoed als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:

  1. er is een geldige verwijsbrief van je huisarts;
  2. er is sprake van een psychische stoornis die onder de verzekerde zorg valt (dit wordt bepaald door het Zorginstituut Nederland);
  3. er wordt gebruikgemaakt van een toegestane therapie (dit wordt bepaald door Zorgverzekeraars Nederland).

In één of enkele gesprekken stelt je behandelaar vast of er inderdaad sprake is van een stoornis waarvan de behandeling wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Mocht er toch geen sprake zijn van een stoornis, dan worden de eerste diagnostische consulten nog wel vergoed.

Met deze zorgverzekeraars hebben we in 2025 een contract (verzekerde zorg)

Voor 2025 heeft de praktijk een contract met de volgende zorgverzekeraars:

  • Zorgverzekeraar VGZ, waaronder ook de labels VGZbewuzt, IZA, IZZ (VGZ voor de zorg), UMC, Univé, United Consumers VGZ en ZEKUR
  • Zorgverzekeraar DSW, waaronder ook de labels Stad Holland en SZVK
  • Zorgverzekeraar Caresq, waaronder ook het label Eucare (Aevitae)
  • Zorgverzekeraar CZ, waaronder ook de labels CZdirect, Just, Nationale-Nederlanden en OHRA

Als je een zorgverzekering hebt afgesloten bij één van deze zorgverzekeraars, dan stuurt onze praktijk de facturen rechtstreeks naar je zorgverzekeraar. De vergoeding is in natura: de zorgverzekeraar betaalt de factuur direct aan de behandelaar. Je merkt daar dus niets van. Wel kunnen deze nota’s door je zorgverzekeraar met je (verplicht en eventueel vrijwillig) eigen risico worden verrekend, als dat nog openstaat.

Met deze zorgverzekeraars hebben we in 2025 geen contract (verzekerde zorg)

Met de volgende zorgverzekeraars heeft de praktijk in 2025 geen contract afgesloten:

  • Zorgverzekeraar Achmea, waaronder ook de labels De Friesland, FBTO, Interpolis, De Christelijke zorgverzekeraar, ZieZo en Zilveren Kruis
  • Zorgverzekeraar Menzis, waaronder ook de labels AnderZorg en VinkVink
  • Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, waaronder ook het label AZVZ
  • Zorgverzekeraar ONVZ, waaronder ook het label VvAA
  • Zorgverzekeraar a.s.r., waaronder ook het label a.s.r. Ik kies zelf

Als je een zorgverzekering hebt afgesloten bij een van deze zorgverzekeraars, ontvang je elke maand van de praktijk een factuur met daarop de verschillende zorgprestaties. Je kunt deze factuur meteen na ontvangst al indienen bij je zorgverzekeraar. Afhankelijk van de polis die je hebt afgesloten, vergoedt je zorgverzekeraar daarna 60 tot 100 procent van de factuur. Je betaalt het totaalbedrag dat op de factuur staat volgens de betalingsvoorwaarden, ongeacht de vergoeding die je zelf krijgt van je zorgverzekeraar.

Seksuologische behandeling

De vergoeding van een seksuologische behandeling is afhankelijk van de aard en ernst van de problematiek, evenals je zorgverzekering. Hier zijn de belangrijkste vergoedingsmogelijkheden:

  1. Wanneer je seksuele klacht samenhangt met (of voortkomt uit) een andere psychische aandoening, wordt de hulp vergoed vanuit het basispakket. Dit is ook het geval als er bij jou sprake is van hyperseksualiteit, een parafiele stoornis of genderdysforie. Er is dan sprake van verzekerde zorg en hiervoor geldt dezelfde uitleg als is beschreven onder het kopje ‘Verzekerde zorg’ op deze pagina.
  2. Als je enkel een seksuele klacht hebt (zonder dat hier een psychiatrische aandoening aan ten grondslag ligt), kom je mogelijk in aanmerking voor een gedeeltelijke vergoeding via de aanvullende verzekering van je zorgverzekeraar. Vraag goed na bij je zorgverzekeraar of je behandeling voor vergoeding in aanmerking komt. Je hebt een verwijsbrief van je huisarts nodig en dient de factuur eerst zelf te betalen voordat je deze declareert bij je zorgverzekeraar
  3. Wanneer je verzekeraar geen vergoeding biedt, kunt je wel behandeld worden. Je betaalt de factuur dan zelf en je hebt geen verwijsbrief nodig. 

Lees meer op de website van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS).

Eigen risico

Houd rekening met het eventueel nog te verrekenen eigen risico. De overheid heeft het verplicht eigen risico voor 2025 vastgesteld op € 385. Heb je bij het afsluiten van je verzekering gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan is het eigen risicobedrag voor jou hoger.

Onverzekerde zorg

Bepaalde klachten vallen niet onder verzekerde zorg. Het gaat bijvoorbeeld om aanpassingsstoornis/burn-out klachten, seksuologische zorg, rouw, identiteitsproblemen en levensfaseproblemen. Deze klachten kunnen wel bij ons worden behandeld, maar worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Lees hier om welke klachten het gaat.

Keuze zorgverzekering

Aan het einde van ieder jaar kun je een nieuwe verzekeringspolis afsluiten. Mocht je willen overstappen, dan is het goed twee data in de gaten te houden. Vóór 1 januari moet je je huidige verzekering hebben opgezegd. Vóór 1 februari van datzelfde jaar moet je een nieuwe verzekeraar hebben gekozen. Voor het eventueel kiezen van een nieuwe verzekering, kun je gebruikmaken van het overzicht van de Zorgwijzer. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

​​Verhindering/annulering afspraak

Mocht je voor een afspraak verhinderd zijn, dan dien je dit uiterlijk 24 uur van tevoren per e-mail of telefoon te laten weten. Zo niet, dan wordt € 50 als no show-tarief in rekening gebracht. Dit bedrag kun je niet declareren bij je zorgverzekeraar.