Regelgeving

WGBO

Wgbo: Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst

In de WGBO zijn de rechten en plichten van hulpverleners en cliënten vastgelegd. In de wet staan onder meer bepalingen over de behandelrelatie en de geheimhouding van je gegevens. Daarnaast staat in de WGBO wat je recht is op informatie/inzage in je dossier en het recht om een klacht in te dienen. Lees er op deze pagina meer over of ga naar de website dwangindezorg.nl.

Behandelrelatie

Je wordt zorgvuldig en met respect behandeld, zoals omschreven in de Beroepscode voor Psychologen en Psychotherapeuten. De algemeen aanvaarde patiëntenrechten worden in relatie tot jou in acht genomen. De klinisch psycholoog en psychotherapeut mogen geen misbruik maken van hun positie. Er is sprake van een strikt professioneel contact. Een seksueel of erotisch contact tussen klinisch psycholoog en psychotherapeut en cliënt is niet toegestaan. De klinisch psycholoog en psychotherapeut mogen ook geen geschenken aannemen die een klein bedrag te boven gaan.

Geheimhouding van uw gegevens

Als klinisch psychologen en psychotherapeuten hebben wij een geheimhoudingsplicht tegenover derden. Alleen met uw schriftelijke toestemming mogen wij gegevens over u verstrekken aan bijvoorbeeld uw huisarts, een bedrijfsarts, een arbodienst of een verzekeringsmaatschappij. Uw verwijzende (huis)arts wordt in principe – met uw schriftelijke toestemming – geïnformeerd over aanvang, verloop, resultaat en beëindiging van uw behandeling. Als vrijgevestigd klinisch psycholoog en psychotherapeut zijn wij vanuit de Zorgverzekeringswet verplicht gegevens te registreren die tot u persoonlijk herleidbaar zijn. Als u die registratie niet wenselijk vindt, is het verstandig eerst met uw behandelaar te overleggen. Voor het overige mogen wij onze geheimhoudingsplicht alleen in noodsituaties doorbreken, bijvoorbeeld als mensen in gevaar zouden komen. Uw behandelaar heeft geen toestemming van u nodig om over uw behandeling te overleggen met collega’s, bijvoorbeeld in een intervisieverband. Ook voor deze collega’s geldt uiteraard een geheimhoudingsplicht.

Lees er meer over in de factsheet Medisch beroepsgeheim.

Het recht van de cliënt op informatie en inzage in het dossier/bewaartermijn van het dossier

Je gegevens worden bewaard in een dossier. Dat zijn je persoonlijke gegevens, verwijzing van je huisarts, intakegegevens, behandelplan, (tussentijdse) evaluatie, eventuele bijstellingen, alsook aantekeningen over de voortgang van je behandeling. Het dossier en gegevensbestand worden zodanig bewaard, dat geheimhouding van de inhoud en bescherming van de persoonlijke levenssfeer verzekerd zijn.

Bij het cliëntendossier wordt gebruikgemaakt van de ‘Kwaliteitscriteria voor de vrijgevestigde psychotherapiepraktijk van de NVvP’. J hebt inzagerecht in je dossier. Je mag wel iets toevoegen aan je dossier, maar er niets uithalen. De algemene bewaartermijn van je dossier is 15 jaar. Na afloop van de bewaartermijn wordt het dossier vernietigd. Je kunt ook – schriftelijk – een verzoek indienen om de gegevens eerder te laten vernietigen of langer dan 15 jaar te bewaren.

Het recht een klacht in te dienen

Als je een probleem hebt met je psychotherapeut of over je behandeling, kun je dit het beste met je psychotherapeut zelf bespreken en in een gesprek tot een oplossing proberen te komen. Kom je hier niet uit, dan kun je contact opnemen met de klachtencommissie van de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten.

Lees hier meer over in Klachtenregeling Volwassenen
Lees hier meer over klachtenregeling Mathilde Gouwetor